Vertrouwens(contact)persoon voor vrijwilligers

Heb je als vrijwilliger te maken met gedrag dat over jouw grenzen heen gaat? Bijvoorbeeld pesten, (seksuele) bedreiging, agressie of discriminatie? Dan kun je daarover in gesprek met een vertrouwenscontactpersoon en/of een externe vertrouwenspersoon. Gedrag, verbaal of non-verbaal, digitaal of fysiek gaat over jouw grenzen heen als je dat als gedwongen en/of ongewenst ervaart.

Vaak heeft de organisatie waar je als vrijwilliger werkt een vertrouwenscontactpersoon en/of vertrouwenspersoon. Dan is dát de persoon om contact mee op te nemen. Informeer daarvoor bij je vrijwilligersorganisatie.

Heeft jouw organisatie geen vertrouwenscontactpersoon en/of vertrouwenspersoon? Of ben je als vrijwilliger actief buiten een organisatie om? Dan kun je ook terecht bij het Steun- en informatiepunt (Stip) van de gemeente Heerde. Bij Stip werken twee vertrouwenscontactpersonen en is een vertrouwenspersoon van buiten Stip aangesloten.


Wat doet de VertrouwensContactPersoon (VCP)?


De vertrouwenscontactpersonen (VCP) bij Stip zijn de eerste contactpersoon en/of eerste opvang. De VCP heeft een training gevolgd, kan goed luisteren en kan je eventueel doorverwijzen. De VCP doet alleen de ‘eerste opvang’ en zal je een korte tijd begeleiden. Samen kijken jullie hoe je het beste geholpen bent. Misschien is je verhaal vertellen al een hele opluchting. Het kan ook zijn dat dit niet genoeg is. De VCP kan met je bespreken welke mogelijkheden er nog meer zijn en helpt je om daaruit een keuze te maken.


Wat is het verschil tussen een VertrouwensContactPersoon (VCP) en een extern VertrouwensPersoon? (VP)


Een vertrouwenspersoon (VP) is iemand die niet bij Stip of de gemeente Heerde werkt. Deze persoon heeft een officieel erkende opleiding gedaan en gaat verder waar de eerste opvang van de VCP stopt.

Een vertrouwenspersoon begeleidt een slachtoffer (of beschuldigde) en kan bijvoorbeeld ook meegaan naar een tuchtcommissie of politie. Vaak kom je als vrijwilliger bij een vertrouwenspersoon na een doorverwijzing. De VCP, die binnen Stip werkt, kan dus doorverwijzen naar de VP. Een vrijwilliger kan ook zelf rechtstreeks contact opnemen met een VP. Als iemand twijfelt wie van de twee hij/zij moet hebben, kan de vrijwilliger dit bespreken met de VCP of met de VP. Zij denken graag mee.


Contactgegevens Vertrouwenscontactpersoon en Vertrouwenspersoon


De vertrouwenscontactpersonen van Stip zijn:

Leone Hoogkamer  E-mail:       l.hoogkamer@heerde.nl    Mobiel: 06-40 72 86 51

Stephan Roelofs      E-mail:       s.roelofs@heerde.nl          Mobiel: 06-50 80 95 50


De externe vertrouwenspersoon is:

Ada Hendriks         E-mail:       adahendriks@adalante.nl    Mobiel: 06 19 02 21 36

Website:     http://adalante.nl/

De infographic gaat over een vertrouwens(contact)persoon voor vrijwilligers. Het beschrijft stappen die een vrijwilliger kan nemen bij grensoverschrijdend gedrag. Stappen: 1. Informeer bij de eigen organisatie of er een vertrouwenscontactpersoon is. 2. Geen contactpersoon in de organisatie? Neem contact op met Stip. 3. De vertrouwenscontactpersonen (VCP) van Stip bieden eerste opvang. 4. Externe vertrouwenspersonen (VP) werken buiten Stip en de gemeente. Het doel is om vrijwilligers te helpen bij ongewenst gedrag. Bron: www.stipheerde.nl